Blagdanski vege recepti

Ukusnim jelima Prijatelji životinja žele svima sve najbolje

BLAGDANSKI VEGE RECEPTI!
Trinaest veganskih delicija kao prijedlog za blagdane bez mesa

Što je zajedničko sarmi, 'hladetini', umaku od hrena i makovnjači? To što su, uz još devet drugih delicija, dio kolekcije veganskih recepata koje udruga Prijatelji životinja preporučuje svima za nadolazeće blagdane!

 

Prijatelji životinja ove su godine odlučili potaknuti građane da nadolazeće blagdane u punom smislu riječi provedu u ljubavi i suosjećanju tako što će pripremiti i kušati neke od predloženih recepata. Gordana Hećimović, voditeljica radionice kuhanja i volonteri Prijatelja životinja odabrali su, pripremili i fotografirali najomiljenija blagdanska jela, kako bi pokazali da svatko od nas može proslaviti blagdane bez mesa i ostalih namirnica životinjskoga podrijetla.

Kremasta zimska juha od graha i ječma idealno je toplo predjelo za zimsko praznično raspoloženje, nakon koje se odlično nadovezuje pečenka od seitana s krumpirom sa salatom od mrkve i celera i umakom od hrena kao prilozima, francuska salata u kombinaciji s pohanim sojinim medaljonima, sarma od seitana i kuhanih žitarica ili pak veganska 'hladetina' spravljena od dimljenog seitana. Nakon ovih primamljivih blagdanskih jela, za desert se mogu poslužiti dobro nam znane i omiljene makovnjača i orehnjača, savijača od lješnjaka i pistacija, poljupci od oraha ili čupavci.

Ne samo da su svi ovi recepti i jaaako ukusni, već su i potpuno veganski. Budući da ne sadrže niti jednu namirnicu životinjskoga podrijetla (meso, mliječne proizvode, jaja ili med) te da za njihovo spravljanje nije patila niti jedna životinja, Prijatelji životinja pozivaju građane da ovim odličnim jelima i uz poruku nenasilja obilježe nadolazeće blagdane.

Ovi recepti odabrani su kako bi i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača, ponudili izbor kojega ne mogu odbiti - ukusna domaća jela, spremljena na suosjećajan način i s ljubavlju.

Svi recepti s fotografijama mogu se vidjeti na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr, a više informacija o veganskoj prehrani na www.vegan.hr

Kuharica Mljac, kao lijep i prigodan dar, nalazi se uz ostale promotivne materijale u web katalogu www.prijatelji-zivotinja.hr/katalog.

Uz ovakve recepte, spašavanje životinja koje inače završe na blagdanskim jelovnicima nikada nije bilo lakše. Dobar tek!

Trinaest blagdanskih recepata

Zimska_juha_od_graha_i_jecma



















Zimska juha od graha i ječma

Sastojci: 250 g suhoga graha, 100 g ječma, 1 glavica luka, 100 g mrkve, 100 g korijena celera, maslinovo ulje, ružmarin, peršin, sol, papar

Priprema: Na maslinovom ulju prepržiti luk, mrkvu i celer te dodati ružmarin i grah, koji smo prethodno namočili. Dodati vodu i pustiti da se grah skuha. Kada je grah kuhan, odvojiti malu količinu, a ostatak izmiksati. Vratiti nazad kuhani grah, dodati kuhani ječam i pustiti da sve zajedno prokuha. Pri posluživanju juhu posuti peršinom i pokapati maslinovim uljem.

_______________________________________________________________________________________

hladetina











 

 

 


Hladetina

Sastojci: 300 g dimljenog seitana, 2 korijena peršina, ¼ korijena celera, 2 mrkve, 1 glavica luka, 3 češnja češnjaka, 1 list lovora, papar, ulje, 3 žlice agar-agara, sol, začin za juhu

Priprema: Luk sitno narezati i pirjati na ulju dok ne omekša. Povrće (osim češnjaka) narezati na velike kocke i dodati na luk. Sve zajedno lagano pržiti oko 5 minuta, uz stalno miješanje. Zatim uliti 1 ½ l vode. Dodati lovor, papar, sol, češnjak i začin za juhu te na kocke narezani seitan. Kuhati 1 sat, a zatim dodati agar-agar i kuhati još 5-10 minuta, da se agar-agar rastopi. Dobro promiješati i ostaviti da se hladi preko noći.

_______________________________________________________________________________________

francuska_salata



















Francuska salata

Sastojci: 5-6 krumpira (srednje veliki), 3 mrkve, 1 šalica graška, 3-4 kisela krastavca, 1 žlica limunovog soka, 2-3 žlice majoneze bez jaja, 1 žlica senfa, sol

Priprema: Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol, pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Po želji, mogu se dodati na kockice narezani tofu sir i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

_______________________________________________________________________________________
pecenka



















Pečenka

Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira

Priprema: Komade seitana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.

_______________________________________________________________________________________

umak_od_hrena

 

 

 















Umak od hrena

Sastojci: pola korijena hrena, jedno sojino vrhnje (250 ml), sok pola limuna, mažuran, vlasac, sol i papar po želji

Priprema: Hren naribati, pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Može se poslužiti s pečenkom od seitana, odrescima od seitana i sl.

____________________________________________________________________________________

sarma

















Sarma

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje

Priprema: Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

_______________________________________________________________________________________

pohani_sojini_medaljoni



















Pohani sojini medaljoni

Sastojci: 200 g sojinih medaljona, polubijelo brašno, sojino ili zobeno nezaslađeno mlijeko, ulje, krušne mrvice, sol, umak od soje, senf, češnjak

Priprema: Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijediti i ohladiti. Medaljone preko noći marinirati u marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Uvaljati medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, biljnoga mlijeka i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnuti mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče. Zatim pržiti u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti sa salatom od mrkve i celera ili francuskom salatom.

_______________________________________________________________________________________

salata_od_mrkve_i_celera














 


Salata od mrkve i celera

Sastojci: 500 g mrkve, 300 g celera, majoneza bez jaja, limunov sok, sol, papar

Priprema: Naribati mrkvu i celer. Dodati majonezu, limunov sok, sol i papar i dobro pomiješati da se sve poveže. Poslužiti sa sojinim medaljonima, odrescima od seitana i sl.

_______________________________________________________________________________________

orehnjaca

















Orehnjača

Sastojci: za tijesto - 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3-4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev – 700 g mljevenih oraha, smeđi šećer, sojino mlijeko, korica limuna, grožđice namočene u rumu (po želji)

Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35 – 45 minuta na 180°C.

_______________________________________________________________________________________

makovnjaca



















Makovnjača

Sastojci: za tijesto - 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3-4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev - 700 g mljevenog maka, smeđi šećer, sojino mlijeko, malo soli, 2 dl marmelade od marelice

Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.

_______________________________________________________________________________________

poljupci_od_oraha



















Poljupci od oraha

Sastojci: 2 šalice polubijeloga brašna (tip 850), 2 šalice mljevenih oraha, 2 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 1 šalica ulja, 1 šalica sojinoga mlijeka, 1 šalica sirupa od agave; za glazuru - 200 g čokolade za kuhanje, 100 g biljnog margarina, malo sojinoga mlijeka

Priprema: Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.

_______________________________________________________________________________________

cupavci



















Čupavci

Sastojci: za tijesto - 25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag biljnog margarina, 2,5 dl sojinoga mlijeka, 1 prašak za pecivo, 4-10 dag kokosa, vanilin šećer; za preljev - 30 dag čokolade za kuhanje, 15 dag biljnog margarina, 10 žlica sojinoga mlijeka; 20 dag kokosa u prahu

Priprema: Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

_______________________________________________________________________________________

Savijaca_od_ljesnjaka_i_pistacija

 

















Savijača od lješnjaka i pistacija

Sastojci: 380 g + 8 žlica šećera posebno, 600 ml svježe iscijeđenog soka od naranče, 200 g očišćenih pistacija, 200 g lješnjaka, 2 žličice mljevenog cimeta, 200 g margarina; 500 g kora za savijače

Priprema: Za sirup pomiješati narančin sok s 380 g šećera i staviti na vatru. Kuhati dok se šećer ne rastopi i sirup malo ne iskuha. Samljeti grubo pistacije i lješnjake s ostatkom šećera i pomiješati s cimetom. Rastopiti margarin. Premazati lim margarinom. Premazati list tijesta margarinom i posuti smjesom od lješnjaka i pistacija te zarolati i tako ponoviti dok se ne potroši tijesto i nadjev. Narezati savijače na manje komade i staviti ih peći na 180°C, 50-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i tople savijače preliti sirupom. Ostaviti da se ohladi, a zatim izrezati do kraja.

Upišete se na Drumtidam mailing listu
i poklanjamo vam PDF verziju knjige

ANĐEOSKI VODIČ (105 str.)
autora 
Dana Šercara i Željke Tokić

Na mail koji ste naznačili stići će vam verzija za preuzimanje.
Autori knjige također će dobiti vaš mail i pozvati vas na neku od svojih radionica.

Iz predgovora:
"Vi vidite samo djelić osobne priče, anđeli vide smisao i cjelinu, ne samo ovoga,nego i svih ostalih života."
             ♥