Što je tempeh?

tempehŠto je Tempeh?

Super zdravi tempeh, ferment nastao najčešće od soje i prožet bakterijom iz roda Rhizopus.

Tempeh je tradicionalni indonezijski (točnije javanski) prehrambeni proizvod od soje i starter kulture (Rhizopus oligosporus). Tehnika proizvodnje tempeha se vrši namakanjem soje, kuhanjem oljuštenog sojinog zrna, sušenjem pa zatim mješanjem starter kulture sa sojom nakon čega se smjesa pod određenim uvijetima ostavlja da fermentira od 24 - 48h. Iako u indoneziji postoji više vrsta fermentiranog tempeha na zapadu se najčešće susreće još samo tempeh dobiven fermentacijom okare tzv. okara tempeh.

Tempeh je zajednički naziv za različitu biljnu hranu (žitarice ili mahunarke) fermentiranu pomoću plijesni iz roda Rhizopus na način da je konačni proizvod potpuno prorastao micelijem i čini kompaktnu formu. Fermentacija je aerobna što znači da se može dešavati samo uz prisustvo zraka.

Tokom fermentacije spore plijesni Rhizopus oligosporus razvijaju micelij i prožimaju te konačno vežu substrat (najčešće su to oljuštene i kuhane sojine polovice) u kompaktnu masu. U tom procesu oslobađa se energija (tempeh se može zagrijati i preko 50'C) ali Rhizopus luči i različite enzime kao što su:

• lipaze – sojine masti se razlažu na jednostavije masti i masne kiseline
• amilaze – razlažu složene šećere i škrob na jednostavnije: polisaharide, glukozu, dekstrozu, maltozu, dekstrin...
• proteaze – razlažu sojine proteine na visoko probavljive polipeptide kao i na osnovne aminokiseline (uključujući i sve esencijalne)

Zbog djelovanja navedenih enzima tempeh je izuzetno lako probavljiv i predstavlja lako dostupan izvor kvalitetnih biljnih proteina i masnoća.

Sadržaj proteina u tempehu je oko 20% (težinski) što odgovara sadržaju proteina u piletini, ribi ili goveđem odresku. Veći je od sadržaja proteina u jajetu (13%) ili svježem tofuu (8%). A dobar je (i jedini biljni) izvor vitamina B12, zbog čega je posebno cijenjen kod vegetarijanaca i vegana a uz to i neizostavan je dio proljetnog roštiljanja u prirodi. :-)

Tempeh može biti prožet tamno sivim sporama, bakterijama što je dokaz da je tempeh dobar. Štoviše, takav tempeh razvija intenzivniji miris i okus pa je u Indoneziji prava poslastica. Kod nas je učestalo da se zbog "zapadnjačkog" ophođenja prema izgledu fermentacija prekida ranije.

Pokvareni tempeh ima intenzivan i neugodan miris po amonijaku, a zrno postane tamno smeđe i sluzavo radi razvijanja natto bakterije.

Proizvode koje nudimo izrađujemo sami u našoj maloj kućnoj radinosti u Zagrebu i pazimo da svaki proizvod bude što jednostavniji i prirodniji. Isto tako, svaki proizvod je jedinstven po izgledu i okusu jer sve radimo ručno i to bez pasteriziranja. Vođeni mišlju da što ne želimo sebi, ne želimo ni drugima, odbacili smo korištenje bilo kakvih umjetnih konzervansa, aditiva i bojila. S tom idejom odlučili smo se da svi naši proizvodi budu bez sastojaka životinjskog porijekla i nastojimo da budu od ekološki proizvedenih sastojaka.

Narudžbe za tekući tjedan primamo do kraja ponedjeljka, a dostave svježe spremljene hrane su četvrtkom od 10 do 14 sati. Ukoliko vrijeme dostave nikako ne odgovara, narudžbe se mogu preuzeti kod nas na Borongaju uz prethodnu najavu. Za područje Zagreba dostava je besplatna, a narudžbe van Zagreba šaljemo busom. Namaze i mlijeko pakiramo u staklenu ambalažu. Kaucija za bocu mlijeka iznosi 5kn. Minimalna narudžba za besplatnu dostavu je 50kn.

Narudžbe primamo na:

095 8011581 Dario
099 6834604 Vida

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.