Uskoro počinje 11. izdanje najdugovječnijeg festivala suvremenog cirkusa u Hrvatskoj CirkoBalkana: Monodisciplina

Zagrebačku će kulturnu ponudu od 14. do 17.6. obogatiti 11. po redu festival suvremenog cirkusa CirkoBalkana.

Ove godine, prvi put nakon jubilarnog 10. izdanja, festival dobiva novi smjer i u fokus stavlja zračne akrobacije, predstavljajući publici predstave i umjetničke istraživačke procese koji se odvijaju u zraku.
Time festival dobiva podnaslov MONODISCIPLINA, što je svojevrsni zaokret u konceptu te samoj programaciji koja je svedena na odabir predstava koje se temelje na samo jednoj cirkuskoj tehnici.
Cilj je, tijekom narednih godina, zaroniti dublje u pojedine cirkuske tehnike i publici otkriti raznolikost izvedbenih vokabulara unutar pojedinačnih suvremenih cirkuskih mikrosvemira.

Festival će, tijekom osam dana radionica i četiri dana izvedbi, predstaviti raznolikost i potencijale zračnih tehnika kako domaćih, tako i gostujućih autora i autorica.

Publika će imati priliku vidjeti neke od naprosperitetnijih umjetnika i umjetnica u ovoj tehnici. Uz zagrebačkoj publici poznate autorice Nikolinu Komljenović i Doru Komendu, nikako nemojte propustiti predstave »La Donna Lampada« izvrsne katalonske umjetnice Laie Picas Rodoreda(IT/ESP) prvi dan festivala, te predstavu Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda koja progovara o meksičkoj tradiciji na suvremeni način, a koja zatvara izvedbeni program Festivala.

Izdvojili bismo jedinstvene i atraktivne radionice LETEĆEG TRAPEZA francuske cirkuske škole Turbul`, otvorene kako za profesionalce tako i za građane, koje će se odvijati od 11-16.6. Za pristup radionicama potrebne su prijave.

Zanimljivost festivala je i ta da se program odvija u pravom cirkuskom šatoru, što publici pruža jedinstven doživljaj gdje se tradicionalni cirkus spaja sa suvremenim.

Od predstava predstavit će nam se svjetski i regionalni profesionalni cirkuski umjetnici iz Francuske, Meksika, Italije/Španjolske, Švicarske, Srbije i Hrvatske.

IZVEDBENI PROGRAM:
14.6. Srijeda
 19:00 Performans na letećem trapezu (FR)
Savski nasip
 20:00 Laia Picas Rodoreda/Cia La Llucana (IT/ESP): La Donna Lampada
Šator

15.6. Četvrtak
 21:00 Nikolina Komljenović/ekscena (HR): Tanka Linija
Savski nasip
 22:00 Pro-zračni OPEN STAGE
Šator

16.6. Petak
 20:00 Dora Komenda /Cirkus Kolektiv (HR): Konstrukt, prezentacija rada u nastajanju
Šator

 20:30 Circooltora, Signora Gomez (CH)

17.6. Subota
 20:00 Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda
Šator
Ulaznicama možete pristupiti putem sustava entrio.hr, a uz ulaznice za pojedine izvedbe dostupne su i festivalske ulaznice.

RADIONICE:
11. - 16.6.2023.
 11. - 16.6. LETEĆA TURNEJA
Radionica letećeg trapeza
- profesionalne radionice od 10:00-13:00 - prijavi se na: https://forms.gle/iUYD7WW8uJ6WuwBm8
- drop in radionice 12. 13. i 15. 6. 2023., od 17:00-19:00- prijave na e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- otvorene radionice- za sve koji žele probati letjeti: 11. i 16.6. od 17:00-19:00, prijave na licu mjesta 30 minuta ranije.

14.-15.6.
Radionica Slack rope-a; hodanje po opuštenom užetu
Voditeljica: Eva Cermak (Circooltura)
 15. - 16.6. od 15:00 do 18:30
Velika dvorana Pogona Jedinstvo
Radionica zračne akrobatike
Voditelj: Jabber Daniel Bonfil (Cie Circo Nagual)

Više o cijelom programu i festivalu pratite na stranici i društvenim mrežama (FB, Instagram) CirkoBalkane i Cirkorame, te samom eventu događaja; https://fb.me/e/12jkxIedG?ti=wa

Osim izvedbi i radionica, očekuju vas glazbeni sadržaji uz bandove »KUDIKAMO?« i »Martin Ladika / TriNiti« i kvalitetno druženje. Festival zatvaramo združeni s programom Močvare uz opasne zvuke programa APOCALIYPSE DUB NIGHT. Uskoro više informacija o pojedinim predstavama i popratnom programu, kao i o cijeni i načinu na koji možete doći do svojih ulaznica.

Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa na otvorenom, u slučaju vremenskih nepogoda.
Festival organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda a realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Teatroskopa - Southeastern European Network for Performing Arts, Grada Zagreba - gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade Kultura nova, Francuskog Instituta, te u suradnji s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kuturu i mlade i BarabaDub SoundSystem-om.

Zdravu prehranu umjetnika i umjetnica omogućuju : Vedrini, Annapurna i Biovega
Vizualni identitet festivala: Marin Remić @Smelly Feet Guy

CirkoBalkana 2023 1

CirkoBalkana 2023 2

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦