Budućnost europskog suvremenog cirkusa u Zagrebu

Od 25. kolovoza do 3. rujna 2023. Zagreb je domaćin Europskog cirkuskog laboratorija u sklopu circusnext platforme.

Glavni cilj laboratorija je potpora autorima, u razvoju njihovog individualnog umjetničkog stila .
Na prvom ovogodišnjem laboratoriju boravi devet mladih, europskih, cirkuskih umjetnika iz Francuske, Španjolske, Litve i Belgije pod mentorstvom nagrađivanog, svjetskog, konceptualnog umjetnika Darragha McLoughlina.
Sudionici laboratorija mladi su autori i autorice koje su regionalni žiriji predselektirali za circusnext ediciju 2024, a slijedi im selekcija u studenom na europskom nivou.

Metodologija stavlja umjetnički projekt u središte i oslanja se na snagu kolektiva. Sudionici kolektivno surađuju na pojedinačnim projektima u duhu razmjene i dijaloga, a mentori su pozvani kako bi podupirali propitivanje i promišljanje sudionika.

Ovo je svojevrsno velika stvar za hrvatski cirkus jer smo izabrani kao prva prijestolnica niza labaratorija koji slijede. Prepoznavanje hrvatskih profesionalaca i umjetnika iz udruge Cirkoram kao suradnika i organizatora, stavlja nas rame uz rame sa svjetskim i europskim suvremenim cirkusom.

Laboratorij u Zagrebu ugošćuje kao što smo naveli Cirkorama, a slijede Sarabanda u Genovi, Subtopia u Stockholmu, La Granerie u Toulousu, circusnext u Parizu i UP u Briselu.

Projekt se realizira u suradnji s Zagrebačkim centropm za nezavisnu kulturu i mlade- Pogon, a uz financijsku potporu circusnext-a, La Villette, Kreativne Europe programa Europske unije, Francuskog instituta, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://cirkorama.org/hr/o-nama/

 

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦