Fantastičan travanj Dunje Knebl ili tajna glasa „koji odbija ostarjeti“

Ovog mjeseca (16.4.2023.) ona obilježava 30 godina od prvog koncerta kad se počela sustavno baviti „spašavanjem“ tradicijskih narodnih pjesama od zaborava, a glas joj je sa 77 godina i dalje ostao mlad, kažu - „bezvremenski“. Od tog prvog koncerta do danas snimila je 23 albuma, surađujući s raznim muzičarima.

Trenutno su joj dva albuma (!) na prestižnim world music ljestvicama izvan Hrvatske (album „Sonce“ sa Zoranom Majstorovićem“ zauzima 9. mjesto na WMCE – World Music Chart Europe, a album „Moje srce se reskoli“ s Adamom Semijalcem, 6.mjesto na BWMC – Balkan World Music Chart).

U ovom tjednu (24.4. – 30.4.) u svojem kalendaru ima zaokružena čak tri datuma: 25.4. pjeva uživo u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“, 28.4. prisustvuje dodjeli glazbene nagrade „Porin“ jer je album „Sonce“ nominiran u kategoriji „Najbolji album etno glazbe“. Zadnji dan travnja u Histrionskom domu može se pogledati premijera multimedijalne plesne predstave „Janica pleše“ za koju je mlada plesna umjetnica Vanesa Imrović osmislila priču i napravila koreografiju na pjesme iz Dunjinog repertoara, a sve u okviru projekta „Pjesme iz hrvatske baštine III“. Dunja Knebl i Roko Margeta zajedno će u toj predstavi izvesti slabo poznatu hrvatsku tradicijsku narodnu pjesmu „Samec prez para“ koju su specijalno obradili da se uklopi u bajkovito ispričanu priču o ljubavi koja pobjeđuje sve prepreke.

A Dunja kaže: „Tajna? Nema nikakve tajne. Pjevam oduvijek na isti način – ne razmišljam „kako“ pjevati, (nisam školovala glas niti to pokušavam), nego pokušavam osjetiti „o čemu“ govori pjesma; samo sam medij preko kojeg se pjesma može čuti – da se ne zaboravi. Tajna (povremenog) uspjeha? Raditi, raditi, raditi i veseliti se onome što se ostvarilo, onome što „je“. Ne razmišljati o onome što „nije“, već uvijek nastojati i dalje raditi najbolje što znamo i možemo . Posebno sam sretna jer surađujem s prekrasnim mladim ljudima; ima nade da se stare, polu-zaboravljene pjesme iz hrvatske baštine i dalje mogu čuti – na mladima svijet ostaje.“

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦