KONCERT - FRANOLIĆ MUREŠKIĆ JOVANOVIĆ

FRANOLIĆ MUREŠKIĆ JOVANOVIĆ
ZAGREB MARIBOR BERLIN
Sahara Blues – od Balkana do Indije
Koncert Kulturni centar Multimedija, utorak 23. svibnja u 21h

Foto: Dinko Doringo

Glazbenici Dražen Franolić i Marko Jovanović ranije su surađivali na albumima Put (2016) i Faza (2019). S Ninom Mureškićem Dražen Franolić snimio je dva albuma, Jar i Papillon (2023).
Sada će vas ovaj trio, spojem arapske lutnje, usne harmonike i udaraljki svojim zvucima odvesti na egzotično putovanje – od ritmova Balkana, preko jazza, bluesa, ethna, sve do predjela daleke i suhe Sahare.
Marko Jovanović, usna harmonika
Dražen Franolić, arapska lutnja
Nino Mureškić, udaraljke

Dražen Franolić - oud (arapska lutnja)
Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Zanima ga glazba koja nastaje u trenutku. Za Nota Bene Music ove je godine s udaraljkašem Ninom Mureškićem izdao albume Papillon i Jar, a s violinistom i violistom Emilom Gabrićem album Triptych. S trijom Franolić Ćulap Jovanović u izdavačkoj kući Geenger Records izdao je dva albuma - Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću izdao i albume Bujrum (2013.) i Česma (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). Ranije je nekoliko albuma snimio s indijskim sviračem table Nimaijem Royem. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a prije toga album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Marko Jovanović je glazbenik iz Berlina, svira usnu harmoniku. Sa sastavom Lars Vegas & The Love Gloves svirao je blues i s američkim gitaristom Ryanom Donohueom oformio band Little Sam Lud s kojim je 2011., na poziv saharske pjevačice Mariam Hassan, svirao po Zapadnoj Sahari i Španjolskoj. S gitaristom Brankom Galoićem svira kombinaciju tradicionalne balkanske glazbe i bluesa. S triom Franolić Ćulap Jovanović snimio je dva albuma za Geenger Records – Put (2016) i Faza (2019). Osnovao je Harmonica School Berlin.

Nino Mureškić je udaraljkaš iz Maribora, u više od 30 godina sviranja snimio je velik broj albuma s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je sa učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. 2005 nastavlja u Indiji sa studijem indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

Dražen Franolić web https://www.franolic-oud.com/
Youtube https://www.youtube.com/@drazenfranolicoud
Facebook https://www.facebook.com/drazenfranolicoud
Instagram https://www.instagram.com/drazenfranolicoud/

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦