TRIO FRANOLIĆ MUREŠKIČ GABRIĆ - ALBUM BLACK CAT

TRIO FRANOLIĆ MUREŠKIČ GABRIĆ - ALBUM BLACK CAT
Dražen Franolić, oud                 
Nino Mureškič, udaraljke
Emil Gabrić, viola
Trio Franolić Mureškič Gabrić objavio je svoj prvi zajednički album Black Cat. Dostupan je na svim glazbenim platformama. Nakladnik je Nota Bene Music. Naslovnicu je oblikovao Viktor Daldon. Producent je Dražen Franolić.
Link na cijeli album: https://notabene.lnk.to/BlackCat

Album Black Cat donosi autorsku glazbu trija, kombinaciju world musica i jazza. U devet kompozicija se oud i viola skladno nadopunjuju s raznim egzotičnim udaraljkama. Udu, rig, bendir, tar, bongosi i konge specifičnim zvucima i raznolikim ritmovima slušateljima omogućuju uživanje u zvukovima i atmosferi  Orijenta, Indije i Balkana.
Franolić je s Mureškičem ranije objavio album Jar s akustičnim udaraljkamai Papillon s digitalnim, a s Gabrićem na violi albume Triptych i The Other Side iz ciklusa „glazba trenutka“. Te su suradnje logično dovele do trija, s novim i širim glazbenim mogućnostima.

Album Black Cat posvećen je jednom vrlo posebnom crnom mačku.


Poslušajte pjesmu Black Cat:

TRIO FRANOLIĆ MUREŠKIČ GABRIĆ

Biografije glazbenika:

Dražen Franolić - oud (arapska lutnja)
Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Najviše ga zanima glazba koja nastaje u trenutku kakvu stvara s Emilom Gabrićem na violi. Zajednički joj se potpuno prepuštaju, improviziraju i uz dosadašnja glazbena iskustva stvaraju nešto novo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Za istu je kuću nedavno sa slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar. S trijom Franolić Mureškič Gabrić izdao je album Black Cat. S trijom Franolić Ćulap Jovanović ranije je u Geenger Recordsu izdao albume  Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama za istu je kuću snimio albume Bujrum (2013.) i Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C.  S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za Jugoton je snimio  albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind Dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za Porin. S Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom 1999. osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje Alojzije Seder.

Nino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora, u tridesetak godina sviranja snimio je brojne albume s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je s učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. U Indiji je 2005. nastavio studij indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.
Emil Gabrić, violina i viola 
Odrastao u Subotici gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak gdje mu dopuštaju da svira po klaviru. Upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta preskupa, a violina se mogla posuditi u školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17  studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno  i Lada. Snimio je oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, filmove, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. upisao i studij viole.  Od 2017. član je The Kazetofona s kojima očekuje skorašnji izlazak prvog albuma, a od 2020. trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Odnedavno svira u triju Franolić Mureškič Gabrić, s kojim je izdao album Black Cat. S Draženom Franolićem stvara glazbu trenutka – potpuno prepuštanje glazbi (improvizacija) u kojem koristi svo svoje glazbeno obrazovanje i iskustvo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Dobitnik  je nagrade Status 2020. Predaje violinu u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

 

Više o glazbenicima i glazbi:
Web   //  YouTube   // Facebook  // Instagram // Songwhip
 

Dražen Franolić & Nino Mureškič, Jarhttps://songwhip.com/drazenfranoli/jar  

Dražen Franolić & Nino Mureškič, Papillon  https://songwhip.com/drazenfranoli/papillon  

Dražen Franolić & Emil Gabrić, The Other Side https://songwhip.com/drazenfranoli/the-other-side  

Dražen Franolić & Emil Gabrić, Triptych https://notabene.lnk.to/Triptych  

Kontakt:

Dražen Franolić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+ 385 91 526 3541

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦