FUTUR II – Prostor za ljude i ples

“FUTUR II – Prostor za ljude i ples”, na adresi Ilica 69 u Zagrebu, će od 21.-25. svibnja 2018. biti svakodnevno otvoren od 12-24h. Program organiziraju Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika “PULS” u sklopu Platforme.hr i Projekta Ilica Q'Art. Ulaz na sav sadržaj je slobodan.

Zajedničkim boravkom u jednom od praznih prostora u Ilici koji su nekad služili malim gradskim obrtnicima, radničkim pogonima i javnim društvima, programom “FUTUR II – Prostor za ljude i ples” nastavljamo problematizirati infrastrukturne uvjete za (suvremenu plesnu) umjetnost u Zagrebu, ali i zagovarati društveno odgovornije upravljanje javnim i zajedničkim dobrima u gradu. Privremeno naseljeni prostor s ciljem dugoročnog naseljavanja bit će otvoren plesnoj zajednici, stanarima kvarta i široj zainteresiranoj javnosti kao dnevni boravak  za zajedničko stvaranje, druženje i rad; boravak za ples, za nas, za zajednicu.

Program će se sastojati od izložbeno-interaktivnog postava odnosno vremenske crte u koju će umjetnici, njihova publika i šira javnost moći upisivati događaje i sjećanja koja su im obilježila proteklu godinu, odnosno maštati događaje i njihove rasplete u budućnosti te po želji donositi fragmente svojih umjetničkih radova kojima će postepeno puniti prostor postava. Svaki dan između 17-19h bit će organiziran javni događaj koji članovi Upravnog odbora dviju udruga unose u vremensku crtu, a tijekom cijelog dana otvorena je mogućnost za sve aktivnosti koje članovi plesne i šire zajednice žele upisati i prezentirati.

Na vizualnom oblikovanju postava radit će multimedijalni umjetnik Jason Mulhausen. 

Program će se puniti iz dana u dan ovisno o našem zajedničkom angažmanu, djelovanju i želji da postanemo prisutniji, snažniji i glasniji!

Raspored:

PONEDJELJAK

10 - 12h / TIME TO MEET TANZPARTY / Irma Omerzo & Mr Feldenkreis

17 - 19h / DVORIŠNI JAM & DJ Stankoff Selektah

19 - 20h / IZVOĐAČKA PRAKSA / Nikolina Komljenović & Božidar Šumi

UTORAK

12 -17h / PULSIRANJE / niz izvedbi i radionica 

17 - 19h / RAZGOVOR O ZAKONU O SLOBODNIM UMJETNICIMA / Nikolina Medak & Saša Božić

SRIJEDA 

10 - 12h / TIME TO MEET TANZPARTY / hip/hit masagge / Ana Kreitmeyer & Sonja Pregrad

17 - 19h / RAZGOVOR / U kakvom sistemu na(ne)staje umjetnost danas? / S.Banich, N.Govedić, M.Kikaš, S.Marchig, L.Parežanin, G.S.Pristaš, N.Rajković, I.Slunjski i M.Štark

ČETVRTAK

10 - 12h / TIME TO MEET TANZPARTY / Eksperiment Paralelne prakse / Sonja Pregrad i tko god dođe

17 - 19h / RADIONICA / Autonomija plesu 007-017 / S. Banich, I.N. Gattin i A.Kreitmeyer

PETAK

10 - 12h / TIME TO MEET TANZPARTY / Oj, joj, zapoj s Lanom Hosni

17 - 19h / Vođena tura kroz postav Futura II

21 - 22h /  Scena nagrađuje! - Godišnja nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa RH

 

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske UPUH središnja je strukovna organizacija u polju suvremenog plesa koja okuplja i organizira plesnu zajednicu u zemlji (plesne umjetnice i umjetnike iz cijele Hrvatske). Osnovana je 1996. godine, a broji preko 200 članova. U posljednja dva desetljeća UPUH preuzima vodeću pokretačku ulogu u procesu stabilizacije i institucionalizacije suvremene plesne umjetnosti. U pomanjkanju drugih struktura i resursa za rad, UPUH funkcionira kao platforma za samoorganizaciju plesne zajednice koja radi na stvaranju institucionalnih preduvjeta za umjetničku, kulturnu i akademsku proizvodnju s posebnim fokusom na sindikalno organiziranje i borbu za bolje, pravednije i produktivnije radne uvjete plesnih umjetnika i radnika u kulturi.

UPPU PULS je strukovna udruga profesionalnih plesnih umjetnika koja u sebe okuplja profesionalne plesače i plesačice, koreografe i koreografkinje te plesne pedagoge i pedagodinje s ciljem afirmacije i razvoja plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Udruga djeluje od 2001. godine te od tada svakodnevno stoji na raspolaganju svojim članovima i s njima aktivno kreira, kako domaću tako i međunarodnu vidljivost plesne scene, radeći u smjeru daljnje profesionalizacije i osiguravanju kvalitetnih i zdravih uvjeta za razvoj plesne umjetnosti.