Žmergo poziva odgojno-obrazovne djelatnike na konferenciju o održivim školskim projektima s naglaskom na organske školske vrtove

Opatija, 4. svibnja 2023. - Žmergo poziva predstavnike škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova s područja Primorsko-goranske županije na jednodnevnu konferenciju koja tematizira održive i solidarne školske projekte koji se oslanjaju na 17 ciljeva održivog razvoja. Poseban fokus bit će na dobrobiti organskih školskih vrtova te potencijala školskih vrtova za osnaživanje kompetencija učenika za suočavanje s nizom (okolišnih) izazova kao i za uključivanje i razvoj zajednice, a sve kroz primjenu aktivnosti globalnog obrazovanja

Konferencija je zamišljena kao mjesto susreta učitelja, nastavnika, profesora, stručnih suradnika te učenika koji provode u svojim školama održive, solidarne projekte, naročito one koji u okviru zgrade, dvorišta, okoliša škole njeguju bilo koju vrstu i oblik školskog vrta kao i one koji to tek žele u svojim ustanovama pokrenuti.

Mjesto u programu pronaći će predavanja cijenjenih gošći - Sunčane Pešak iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača koja će se fokusirati na potencijale permakulture u okviru organskih školskih vrtova te Vedrane Jurčević-Podobnik iz Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koja će odgovoriti na brojna pitanja vezana uz sigurnost hrane, HACCP sustav, a koja muče škole prilikom odluke o pokretanju školskih vrtova, zadruga te naročito oko korištenja i konzumiranja uzgojenih plodova.

Za inspiraciju za pokretanje inovativnih, održivih i solidarnih školskih projekata na korist škole, ali i zajednice zaduženi su voditeljica projekta “Ne okolišaj!” Diana Kovačić, kao i predstavnici škola partnera koji će predstaviti vrlo različite primjere dobre prakse - OŠ Brod Moravice, OŠ Rikard Katalinić Jeretov i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir s Krka.

Prilika će to biti i za predstavljanje Vodiča za organske školske vrtove: kako ih osnovati, koristiti za globalno obrazovanje i više od toga, a svaki od sudionika sa sobom će ponijeti primjerak ove i drugih Žmergovih publikacija vezanih uz globalno obrazovanje.

Na konferenciji ćemo se podsjetiti nagrađenih radova ovogodišnjeg istoimenog nagradnog natječaja za škole na području Primorsko-goranske županije te se zahvaliti i čestitati pobjednicima. Kreativne i inovativne “zelene” ideje učenika povezane s konceptima nula otpada, nula kilometara, 5R, kružna ekonomija i dr., uvijek su izvor inspiracije i motivacije projekata kojima se može u okviru škole adresirati 17 ciljeva održivog razvoja.
Konferencija će se održati u četvrtak, 18. svibnja 2023. u opatijskom Kulturnom domu Zora (Nikole Tesle 2, 51410 Opatija) od 10 do 16 sati (uključujući stanku za ručak i osvježenje osigurano za sve sudionice.ke).
Prijave su otvorene do ponedjeljka 15. svibnja na poveznici. Odabrani sudionici dobit će povratne informacije putem e-pošte unesene u obrazac, najkasnije dan prije održavanja konferencije.
Za odabrane sudionike iz udaljenih mjesta koji nisu u mogućnosti doći javnim prijevozom, moguće je sufinanciranje troškova prijevoza, odnosno osobnog automobila isključivo u slučaju dolaska više osoba zajedno te u prethodnom dogovoru s organizatorom.

Pridružite nam se na konferenciji koja osnažuje i inspirira odgojno-obrazovne djelatnike za inovativne aktivnosti s učenicima koje ih pripremaju za suočavanje s izvjesnim okolišnim i društvenim izazovima budućnosti.
Konferencija se održava u okviru projekta “Ne okolišaj - posadi ideju za budućnost!” kojeg provodi Udruga Žmergo uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023.

Informacije u vezi konferencije dostupne su na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 098/91-555-37.

Program konferencije
Obrazac online prijavnice
Web stranica projekta


Vidimo se u Opatiji!

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦