Sedam jednostavnih savjeta za život s manje plastike

Na prvi pogled život bez plastike izgleda vam nemogućom misijom, međutim, uz nekoliko praktičnih savjeta koje svatko od vas može provesti, vidjet ćete da je život bez plastike i „bez otpada“ itekako moguć.
Plastika je korisna. Međutim, plastika ima jako dugi vijek trajanja tijekom kojeg se nagomilava u našem okolišu i tako uništava naš planet. Kako bi to spriječili, dajemo vam nekoliko savjeta kako smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu:

  1. Umjesto aluminijske folije koristite folije iz prirodnog materijala za višekratnu upotrebu

Aluminijske folije su omiljene jer se mogu dobro oblikovati po sendviču pa ga dobro štite. Međutim, u njihovoj proizvodnji koristi se ekstremno puno energije pa nisu ekološke. Osim toga sol ili kisele namirnice mogu „nagristi“ foliju pa tako štetni aluminij dospijeva u hranu. 
Prijedlog: koristite folije iz organskog pamuka presvučene pčelinjim voskom koje su potpuno prirodne, ne otpuštaju štetne tvari u hranu, mogu se dobro oblikovati, a jednostavno se održavaju brisanjem mokrom krpom. Te folije se mogu koristiti godinu dana i više. https://bioroot.hr/brand/abeego/

  1. Umjesto plastične četkice za zube koristite četkice od materijala iz održivog razvoja

Redovito mijenjanje četkica za zube svaka tri mjeseca dovodi do stvaranja ogromnih količina otpada. Kad bi svatko od nas svoju plastičnu četkicu zamijenio s ekološkom alternativom – četkicom za zube od bambusa ili četkicom za zube iz kukuruznog škroba, drastično bi se smanjio plastični otpad. Kod tih četkica su drške kompletno biorazgradive pa ih možete baciti na kompost, a vlakna su od BPA-free najlona pa ih je prije bacanja na kompost potrebno odvojiti od drške.  https://bioroot.hr/shop/kategorija-proizvoda/ekoloska-kozmetika/njega-zubi/

  1. Pijte vodu iz slavine umjesto flaširane vode.

Nabavite si kod kuće staklene vrčeve u kojima ćete držati vodu iz slavine, a kad idete na posao, izlet, školu ili fakultet nosite sa sobom svoju bocu koju ćete puniti vodom iz slavine. Kvaliteta vode iz slavine je najčešće bolja od bilo koje flaširane vode, a pogotovo od one koja je pakirana u plastičnim bocama. Plastične boce sadrže štetni bisfenol-A (BPA) i ostale štetne tvari koje se otapaju u vodu pa tako dospijevaju u naš organizam.
Idealno bi bilo da je vaša boca staklena ili od nehrđajućeg čelika jer su to proizvodi koji ne otpuštaju nikakve štetne tvari. https://bioroot.hr/shop/kategorija-proizvoda/staklene-boce/

  1. Koristite platnene vrećice umjesto plastičnih.

Platnene vrećice za višekratnu upotrebu koju ćete nositi sa sobom u kupnju izdržljivije su i bolje od plastične vrećice koju će vam dati trgovac na tržnici. Ako ste ju zaboravili, zamolite ih da vam pakiraju voće i povrće u papirnate vrećice koje ćete baciti u papir za reciklažu.
https://bioroot.hr/shop/kategorija-proizvoda/ekoloske-shopping-torbe/

  1. Umjesto plastičnih šalica za kavu koristite šalice za višekratnu upotrebu.

Svima je dobro poznato da šalice kavu-za-van stvaraju ogromne količine smeća. Papirnate i plastične šalice za kavu se vrlo kratko koriste, svega nekoliko minuta, a završavaju na odlagalištima smeća u prirodi gdje ostaju i nekoliko godina.
Prijedlog: nabavite svoju šalicu za višekratnu upotrebu bilo plastičnu ili iz nekog drugog materijala (bambusa, stakla) i nosite ju sa sobom kad idete po kavu u kafić. U nekim kafićima će vam dati jeftiniju kavu ako donesete svoju šalicu sa sobom. https://bioroot.hr/shop/kategorija-proizvoda/salice-za-kavu-caj/

  1. Nosite sa sobom hranu umjesto da ju kupujete u obližnjoj trgovini

Bilo da se radi o salati ili nekom drugo gotovom jelu, u dućanu ćete takve proizvode moći kupiti samo u plastičnim posudicama za jednokratnu upotrebu koje kao i ostala plastika završavaju na odlagalištima smeća.
Predlažemo vam da svoju užinu pripremite kod kuće i nosite sa sobom u posudama za hranu za višekratnu upotrebu koje ćete nakon toga oprati i ponovno iskoristiti.
https://bioroot.hr/shop/kategorija-proizvoda/posude-za-hranu-iz-nehrdajuceg-celika/

  1. Izbjegavajte upotrebu plastičnih setova za jelo.

U dućanima uz gotova jela ćete naći i plastični pribor za jelo. Takav pribor servira se i uz catering kako se ne bi morao prati već se baca u smeće. Nosite sa sobom na posao svoj pribor za jelo, a kad naručite catering, servirajte ga uz normalan pribor za jelo i zamolite svoje goste da vam pomognu oprati suđe prije odlaska.
https://bioroot.hr/shop/proizvodi-od-bambusa/pribor-za-jelo-od-bambusa/