(PSIHO)TERAPIJA POKRETOM I PLESOM

Dragi ljubitelji plesa i pokreta,
UVODNA RADIONICA prije početka edukacije u listopadu 2022.

održat će se
u nedjelju, 18. 09. 2022.

Od 10. 00 do 18. 00 sati
(s pauzom za ručak 1 sat)

Cijena: 500, 00 kn
Točno mjesto održavanja po prijavi
(vjerojatno Centar za rehabilitaciju, Orlovac 2, Zagreb)

Na uvodnoj radionici, polaznici će se iskustveno upoznati s principima, metodama rada i specifičnostima psihoterapije pokretom i plesom, povijesnim kontekstom i osnovnim teorijskim postavkama te bazičnim vještinama.
Iskustveno će proći kroz svoje individualne procese i iskusiti grupni terapijski rad prema postavkama psihoterapije pokretom i plesom.
Polaznici će imati priliku upoznati se detaljnjije s programom četverogodišnje edukacije.
Možete pohađati uvodnu radionicu i ako niste sigurni da želite upisati edukaciju.
Vještine i znanja s uvodne radionice možete primjenjivati i u svojoj bazičnoj profesiji u kreativnom, edukacijskom i rehabilitacijskom ili psihoterapijskom radu s djecom, adolescentima i odraslima


O PSIHOTERAPIJI POKRETOM I PLESOM
Psihoterapija pokretom i plesom (ponekad se skraćeno naziva “plesna terapija”) razvila se 40.-tih godina u SAD- u, te se nakon toga proširila prvo UK-i, da bi u Europu stigla 70-tih godina.
U Hrvatsku stiže 2010. u organizaciji Centra za terapiju pokretom i plesom “Terspchore” iz Zagreba.
Za razliku od drugih tradicionalnijih psihoterapijskih pristupa, ova vrsta psihoterapije uključuje terapijsko korištenje pokreta, plesa i psihomotornu ekspresiju kao glavni način analize i intervencije.

Osim fokusa na način kretanja i tjelesno držanje, važnost se pridaje i drugim neverbalnim znakovima, primjerice disanju, gestikulaciji, mimici, tonusu mišića, ritmu izvođenja određenih gesti te načinu korištenja prostora.
PPP primjenjuje i druge tehnike koje pomažu izražavanju kao što su ekspresivno korištenje glasa, crteža, riječi ili interakcije s rekvizitima i glazbenim instrumentima, te scenskog izričaja.
Ples i pokret ipak nam je baza.

UKRATKO O EDUKACIJI I UVJETIMA PRIJAVE
Program je kreiran u suradnji s edukatorima iz UK-a, prema standardima EADMT-a (Europsko udruženje terapeuta pokretom plesom).
Više o edukatorima možete vidjeti na web stranici www.centar-terpsichore.hr

Trajanje edukacije : Dvije godine iskustveno edukacijskog djela, te početak kliničkog rada
Dvije godine kliničkog rada uz iskustveno edukacijski dio

Uvjeti za prijavu:

1. Završen fakultet društveno-humanističkog ili zdravstvenog i rehabilitacijskog smjera, te iznimno kandidati sa završenim nekim drugim fakultetom, ali s izuzetnom sklonošću k plesu, pokretu i terapijskom radu.
2. Iskustvo u nekoj formi plesa i pokreta.
3. Minimalno 24 godine
4. Pohađanje uvodne radionice ili neke od tematskih radionica iz psihoterapije pokretom i plesom

CERTIFIKAT
Po završetku dvije godine, polaznici dobivaju potvrdu o odslušanim temama edukacije i mogu stečeno znanje i iskustvo primijenjivati u svojem radu.
Po završetku četiri godine edukacije, polaznici koji su ispunili sve uvjete propisane programom, dobivaju naziv (psiho)terapeuta pokretom i plesom, ovisno o bazičnoj edukaciji. Ukoliko zatraže prijem u Hrvatsku udrugu za psihoterapiju pokretom i plesom (HUPPP), preko nje postaju članovi EADMT-a. HUPPP je i aktivna članica SPUH-a (Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske).
Ovisno o prethodnom obrazovanju i prema sada važećem Zakonu o psihoterapiji, polaznici nakon završene četverogodišnje edukacije mogu zatražiti primanje u Hrvatsku komoru psihoterapeuta i dobiti dopusnicu za rad kao psihoterapeuti ili savjetodavni terapeuti.
Za pojedine struke nužna je i propedeutika -vidi Zakon o djelatnosti psihoterapije https://www.zakon.hr/z/1045/Zakon-o-djelatnosti-psihoterapije

Detaljnije o edukaciji, cijeni, temama programa, zadaćama polaznika i ostalo na web stranici www.centar-terpsichore.hr te na upit.

REZERVACIJE I PRIJAVE
Za prijavu na uvodnu radionicu, ispuniti i poslati prijavnicu u prilogu
na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
te uplatiti polog od 200, 00 kn (ili čitav iznos)

PRIJAVE ZA UVODNU RADIONICU POSLATI MAILOM, NAJKASNIJE
do 5. 09. 2022.

PODACI ZA UPLATU
Centar za TPP„Terpsichore“ (polog za radionicu), Majstora Radonje 14, 10000 Zagreb; OIB: 41056915167; Zagrebačka banka: br. r: 2360000-1102106604; IBAN:HR6523600001102106604

Veselimo se zajedničkom putovanju s Vama na otkrivanju mudrosti tijela.

Voditeljice uvodne radionice:

Vedrana Kurjan Manestar, pedagog i odgajatelj predškolske djece, gestalt psihoterapeut s europskim certifikatom za psihoterapiju i psihoterapeut pokretom i plesom (RDMP). Voditeljica je i organizatorica edukacije iz psihoterapije pokretom i plesom u suradnji s edukatorima iz UK-a u Hrvatskoj. Osim navedene dvije edukacije, pohađala je i različite kraće edukacije iz psihodrame, dječje psihodrame, play terapije, art terapije, glazbene terapije, NLP-a, TA i iskustveno-edukativne trogodišnje edukacije iz tjelesne psihoterapije (Relational Somatic Bodypsychotherapy. Podpredsjednica je HUPPP-a, Hrvatske udruge za psihoterapiju pokretom i plesom te je kao podpredsjenica aktivna članica SPUH-a, Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske. Članica je DGIPH, Društva gestalt i integrativnih psihoteraputa Hrvatske te EAGT, Europskog udruženja gestalt terapeuta i EAP, Europskog udruženja psihoterapeuta te aktivna članica Hrvatske komore psihoterapeuta (HKPT).
Vanda Kos Jerković, defektolog socijalni-pedagog. Certificirani je psihoterapeut plesom i pokretom prema EADMT standardima i Specijalizant transakcijske analize smjer edukacija. U sklopu kontinuiranog profesionalnog usavršavanja završila je Poticanje glazbom i njenim elementima prema Montessori pedagogiji. Radi u Centru za rehabilitaciju Zagreb s djecom s intelektualnim i višestrukim teškoćama u razvoju i provodi program socijalno-pedagoške podrške pokretom i glazbom. Nacionalni je koordinator za Hrvatsku za program TAPACY. Radi edukacijske treninge i psihoterapiju sa stručnjacima, roditeljima i djecom. Članica je Hrvatske i Europske udruge Transakcijske analize (UTA i EATA) i Hrvatske i Europske udruge plesnih psihoterapeuta (HUPPP i EADMT) te Hrvatske komore psihoterapeuta.


Za sve dodatne informacije obratite se na slijedeće kontakte:
Vedrana Kurjan Manestar, pedagog-psihoterapeut
Centar za terapiju kroz ples i pokret „Terpsichore“,
Majstora Radonje 14, Zagreb
Mob: 098 960 96 16
www.centar-terpsichore.hr
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i vedranakurjanm@yahoo https://www.facebook.com/centar.terpsichore?ref=hl
https://www.facebook.com/centar.terpsichore

„Plesati znači biti to što jesi“ , Agnes DeMille

 

 ♥