„Tanjur pun dobrote“ - odgovor hrvatskih učenika na problem bacanja hrane

U Hrvatskoj se svake godine nepotrebno baci nevjerojatnih 400 tisuća tona jestive hrane, a ta je brojka u većini razvijenih zemalja i znatno veća. Pribrojimo li tome više od 800 milijuna gladnih ljudi u svijetu, čini se kako smo unatoč brojnim upozorenjima, jako malo naučili. Kako možemo pomoći?

Kada djeca objasne odraslima...

„Tanjur pun dobrote“ odgovor je hrvatskih učenika na problem bacanja hrane koji su ponudili hrvatski školarci u sklopu europskog projekta „EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno“ čiji je cilj skrenuti pozornost na ovaj sve veći problem, ali i potaknuti europske učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja.

U sklopu projekta, kojeg u Hrvatskoj provodi Udruga Žmergo, osmišljen je video natječaj „Tanjur pun dobrote“ u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, imali su zadatak ponuditi svoje prijedloge rješenja na temu uzgoja, odgovorne kupovine, potrošnje i bacanja hrane.

Među 34 pristigla uratka, najboljim je proglašen video „Jedi lokalno, djeluj održivo” Osnovne škole Drenje. Na temelju ideja koje su predstavili u pobjedničkom videu, napravljen je i profesionalni video-spot čije je televizijsko emitiranje započelo ovaj tjedan. Spot drenjskih osnovnoškolaca sudjelovat će i na natječaju na europskoj razini s pobjedničkim radovima iz 12 EU zemalja koje sudjeluju u projektu EAThink2015.

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj incijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

Pogledajte video: