KAKO POKRENUTI ZAJEDNICU – tri dana u Vestigiumu

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga koja se upravo održava širom Hrvatske, udruga Vestigium iz zagrebačkih Vrbana poziva vas u svoj društveni centar – nesvakidašnji ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavoj Europi. Od 24. do 26. svibnja 2018. očekuje vas slobodan ulaz na neke od najomiljenijih sadržaja u Rudeškoj 142, a uz to i prilika za pokretanje, podržavanje i širenje zajednice!

Područje Vrbana je karakteristična mlada četvrt u kojoj većinom žive obitelji s djecom, a usluge poput tržnice, knjižnice i doma zdravlja izostaju. Ideja o osnivanju udruge Vestigium nastala je 2011. godine druženjem šest žena koja su na području gradske četvrti Vrbani ustanovile potrebu za uspostavljanjem multifunkcionalnog prostora, gdje bi se provodile razne inicijative građana/ki za razvoj lokalne zajednice.

Naime, osluškujući potrebe svojih susjeda i sugrađana/ki, udruga je prepoznala mnoge probleme s kojima se susreću: otuđenost među ljudima, nedostatak mjesta za okupljanje i druženje, nedostatak sadržaja za djecu i odrasle. Također, materijalističan sustav vrijednosti u društvu doprinosi sve većoj isključenosti obitelji i njihove djece te osoba starije životne dobi. Uz pomoć svojih članova/ica i korisnika/ica Udruga pokušava odgovarati na upravo te potrebe.

Udruga Vestigium svojim djelovanjem pruža neke od ovih te još mnoge druge usluge i aktivnosti, pa je tako u svom dosadašnjem radu prepoznatljiva po promociji ekološke poljoprivrede kroz organizaciju manifestacija, grupa solidarne razmjene (GSR-ova), izleta i povezivanja građana sa malim, lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima), promociji kulture čitanja u Eko-knjižnici, gdje se vrši besplatna razmjena knjiga i održavaju večeri poezije ili pripovijedanja za najmlađe ili za osnaživanje žena. Nadalje, po organizaciji predavanja i radionica različitih tematskih sadržaja, primjerice: zdravih životnih stilova, radionica kuhanja, šivanja, relaksacije i rekreacije, te edukativnih i eko-kreativnih sadržaja za najmlađe.

Najvažnije je spomenuti kako su u izvođenje radionica uključeni/e upravo građani/ke – oni/e kreiraju, predlažu i izvode sadržaj, tako da se rad udruge primarno bazira na volonterskom doprinosu članica i članova te ostalih zainteresiranih građana i građanki.

 

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 24.-25.6.

TRI DANA u Vestigiumu, program KAKO POKRENUTI ZAJEDNICU:

24.5. ČETVRTAK, 10-12h, DRUŽENJE s osnivačicama i volonterima/kama – Vestigium je DRUŠTVENI CENTAR kvarta Vrbani (pričamo kako svatko od nas može pokrenuti zajednicu malim kvartovskim akcijama)

25.5. PETAK, 19-21h, DRUŠTVENO KUHANJE – zajednička večera po principu "svatko nešto donese", društvene igre (promoviramo kvartovska neformalna druženja i dijeljenje obroka)

26.5. SUBOTA, 10-12h, ZELENA ŠKOLA – promocija ekološke poljoprivrede, radionica urbanog vrtlarenja, uređenje školskog okoliša (promoviramo kako na jednostavan način možete pokrenuti suradnju s OŠ u svojem kvartu i povezati se sa drugim roditeljima, uključiti osobe starije životne dobi, pokazati klincima odakle dolazi hrana...)

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1839788726323669/ 

 

Udruga je od 2017.g korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a prepoznata je kao predstavnica Transition network svjetskog pokreta za održive zajednice, te je sudjelovala kao inspirativan primjer pod nazivom Changemakers from Croatia na konferenciji Europske mreže kulturnih centara u Hildeshimu, Njemačka.

2018. nominirana je među prvih 30 za nagradu Sozial Marie između 254 europskih predstavnika.