Orijentalna plesna poslastica: Niz vodu, uz goru

Apsaradhe i gošće nastupaju u Centru za kulturu i informacije Maksimir

6. svibnja Centar za kulturu i informacije Maksimir preobrazit će se u orijentalnu plesnu palaču u kojoj će se moći vidjeti plesni koraci od Indije do Španjolske, u klasičnim i modernim fuzijskim stilovima. Dođite!

Niz vodu, uz goru
Orijentalni plesni ansambl Apsaradhe (OpaA) i gošće
6. 5. 2018. u 19.30 h
Centar za kulturu i informacije Maksimir

Kako do ulaznica:
cijena: 25 kn
ulaznice se preuzimaju na blagajni pola sata prije predstave
rezervacija: 091 580 6902 

orijentalni ples plalat 2 anaOrijentalni plesni ansambl Apsaradhe vodi vas na plesno putovanje drevnim plesnim koracima Egipta, Turske, Španjolske i Indije s postajama u plesovima Roma, klasičnim stilovima, modernim i tribal fuzijama.

Apsaradhe za sebe i svoje gošće kažu: „Nit vodilja našeg rada i vježbe te uobličavanja istog u plesne prikaze, bila nam je oduvijek želja da otkrijemo sebe. One, Žene - kao nositeljice svetog poslanja Plesa ujedinile su se da ispričaju svoju unutarnju priču na koju ih određena koreografija nuka. Znamo da ples nema vokabular na koji smo navikli ili su nas učili, ali također znamo da ples ipak može razumjeti svatko. Jer ljubav prema stvaranju je uočljiva i nezatomljiva. Inspirativna i hranjiva. Osvježavajuća i pročišćavajuća. Baš kao i naš put, put Žene, put niz vodu, put uz goru...sa svime što on nosi ili odnosi.”

U sklopu plesnoga događaja Apsaradhe ugošćavaju četiri plesne gošće: Irenu Sertić, Silviu Zafirah, Sundari Sunči Dropulić i Davorku Dragojević.

Autorica plakata: Mirna Kos.

Apsaradhe (nebeske plesačice)

Orijentalni plesni ansambl Apsaradhe već više od desetljeća aktivno istražuje orijentalne i indijske plesove te fuzije istih. Upriličile su brojne plesne predstave: “Femme Fata”, “Oružje masovne kreacije”, “Orijenta(K)cija”, “Garam masala”, “Tales of Orient”, “Dances of Orient”, te do danas ostvarile mnogobrojne uspješne nastupe. Prijatelji su romskih skupina, a godinama ponosno surađuju s Veleposlanstvom Indije te s različitim umjetničkim udrugama, timovima i organizatorima (Place2go, Oriental fusion stars, Svijet na tanjuru, Sajam ljepote). Apsaradhe su škola koja je pomalo drugačija; poseban je naglasak na tehničkoj spremi, širini plesnih stilova, kombinacijama i fuzijama istih, detaljima, te razmatranju individualnog emotivnog ili mimičkog pristupa. Apsaradhe su ne samo poznanice iz znojne dvorane, one su sestre u Pokretu, prijateljice u duhu Umjetnosti same, svećenice sukreatorice, a konačno i žene, u svoj punini tog veličanstvenog izraza - bučne ali nježne, divlje ali empatične, treningom iscrpljene a opet napojene, jake u svojim mišljenjima i stavovima (što je izazovno), krajnje nasmijane a ponekad i rasplakane. Dođite ih upoznati! 

orijentalni ples Ana Apsaradha trbusni plesAna Apsaradha Jug

Ana je rođena 28. 11. 1975. godine u Zagrebu. Još kao predškolac upisuje ritmiku i suvremeni ples kod pedagoginje Mile Rackov. U idućih petnaestak godina pleše i nastupa u okviru Studentskog eksperimentalnog kazališta (SEK) u sveukupno pet uspješnih predstava: „Mali princ” (koja je ujedno pobijedila na Svjetskom dječjem kazalištu u Moskvi 1989. godine), „More”, „Randez-vous”, „Anno domini 1994” i „Hudodrakija” izvođenih u matičnom kazalištu ITD.
Dosegavši određeni nivo suvremene plesne tehnike Ana odlučuje istražiti neke nove sadržaje i forme pokreta, prije svega s tendencijom prema Istoku kao izvoru neiscrpnog kulturnog bogatstva. Tako nakon završenog studija filozofije i religijske kulture, 1999. godine odlazi u Indiju kod čuvene majstorice kathaka Ume Sharme koja ju podučava idućih nekoliko godina.
Sudjeluje na mnogobrojnim predstavama koje približavaju indijsku ili romsku kulturu te nastupa diljem zemlje. Tajnica je Umjetničke udruge “Croartiv”. Osim plesa i sama šije jednostavne kostime te voli pisati (redovita je kolumnistica za "Klokanicu"; pjesničkim prolozima na početku programa svake predstave uvodi publiku u ples).
U svom prepoznatljivom plesnom izričaju pokušava putem ekspresivno vehementnog, a ujedno i sublimirano nijansiranog plesnog obrasca prenijeti smislenu, simboličnu ali i tankoćutno onostranu poruku svog plesnog uvjerenja.

Od 2005. godine Ana zajedno sa svojim ansamblom plesačica nastupa kao „Apsaradhe”. Prvu je samostalnu predstavu ansambl izveo 15. 6. 2008. u Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom „Femme fata”. Zatim su uslijedile predstave „Oružje masovne kreacije” 2009. godine u CKT-u; „Orijenta(K)cija” 2010. godine u CKT; „Garam masala” 2011. godine u kazalištu Trešnja; te orijentalna plesna predstava „Male boginje” u kazalištu Trešnja 2012. godine. Slijedi predstava „Tales of Orient" na kojoj je plesala trudna 2014. te konačno „Dances of Orient" 2016.
Sretna je majka dvojice živahnih sinčića. 

orijentalni ples irena sertićIrena Sertić
Irena Sertić Shireen voditeljica je plesne udruge i studija Shireen te voditeljica rekreativnih orijentalnih grupa Gulbahar (ženska grupa) i Kahriman (muška grupa) kao i grupe Luana koja pleše bellynesijske plesove u sklopu Plesnog centra Salsa u Zagrebu. Članica je romske skupine Romani chai i hrvatske show grupe Trio Fantastiko. 2016. godine započela je novi plesni projekt i dosada su iza nje dva uspješna međunarodna festivala Oriental Fusion Stars. 

 

 

 

Silvia Zafirah
orijentalni ples Studio ZafirahStudio Zafirah, studio za orijentalni ples i plesne fuzije, dolazi iz Zaprešića a njegova je misija da žene zavole pokret i uživaju u njemu. Članice se studija najviše ponose time što, dok plešu, iza sebe ostavljaju trag radosti i izvrsnog raspoloženja. U Maksimiru će nastupiti Silvia Zafirah i njezine učenice Jadranka i Barbara, a svoju izvedbu posvećuju legendarnoj Soheir Zaki i orijentalnom plesu egipatske zlatne ere.


orijentalni ples Davorka DragojevićSundari Sunči Dropulić
Sundari je u svom rodnom gradu, Splitu, završila studij violine. Pleše tribal fusion i učenica je velike Zoe Jaks. Organizatorica Shakti Hafle i brojnih plesnih događanja. U Maksimiru kao gošća Apsaradhi izvodi ples s činelama i folklorik zajedno sa svojom skupinom.

 

orijentalni ples Nipriye foto Boris Štromar

 

Davorka Dragojević
Pleše već dugi niz godina. Trbušni je ples počela učiti od Ane Apsaradhe, a onda je otkrila tribal fusion kao plesni stil te mu se posve posvetila, razvijajući dark tribal fusion stil s plesnom grupom Nipriye. 

Fotomaterijal ustupile plesne grupe i plesači.